Glasul Cinzecimii - Experienţe cu Duhul Sfânt(2) Trandafir Sandru

         Trandafir Sandru s-a nãscut la Secaş, jud. Arad. El a fost unul dintre puţinii intelectuali ai mişcãrii penticostale timpurii din România: a absolvit liceul la Arad (1944), apoi a urmat cursurile Facultãţii de Istorie a Universtãţii din Bucureşti (1951 - 1956). A întemeiat în 1976 Seminarul şi apoi, dupã 1990, Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti. A primit titlul de "Doctor of Divinity" de la "Church of God School of Theology", Cleveland, TN, fiind cel mai important autor timpuriu al unor lucrãri de teologie şi istorie penticostalã din România. A fost pastor la Bucureşti şi a fãcut parte timp de mulţi ani din conducerea Cultului Penticostal din România.
       A fost redactorul şef al Buletinului Cultului Penticostal (pânã în 1986) şi autor a 12 cãrţi. Trandafir Sandru a predicat prima datã în Biserica penticostalã din Secaş, jud. Arad, la vârsta de 9-10 ani. Tot din vremea aceea îşi amintea de un vis în care Domnul i-a arãtat cum se vor depãna anii vieţii lui. În august 1941 a primit în tainã botezul în apã. În continuare, Trandafir Sandru povestea:


„Am primit botezul cu Duhul Sfânt în dimineaţa zilei de 6 ianuarie 1942, cu semnul vorbirii în alte limbi … Bucuria acestei experienţe innoitoare m-a fãcut sã mã simt în cer şi nu pe pãmânt. Botezul cu foc care mi-a fost dat sã-l experimentez m-a trecut şi pe la Curtea Marţialã din Timişoara, unde în iarna anului 1941 am fost citat ca sã depun mãrturie împotriva fratelui care m-a botezat. Refuzând sã pun mâna pe „Sfânta Cruce” şi sã jur înainte de depunerea mãrturiei, printr-o minune dumnezeiascã am fost izbãvit de la condamnarea ce mã aştepta. Fratele care m-a botezat a fost condamnat la un an şi şapte luni de închisoare.”


         Despre misiunile de dupã rãzboi, fratele Trandafir scria:


„N-am sã uit cele douã misiuni pe care le-am fãcut împreunã cu un alt frate, tot din jud. Bihor, în anii 1947 şi 1948, pe Valea Someşului. Însoţirea divinã a fost aşa de puternicã încât predicile acelui frate au fost udate de lacrimile ascultãtorilor pe tot parcursul vorbirii, de când şi-a deschis gura pânã la sfârşitul predicii. Pânã la ultimul cuvânt, asistenţa a fost în lacrimi. Aşa ceva chiar n-am mai vãzut! Atunci s-a plâns cu lacrimi de bucurie la atingerea Duhului Sfânt.


         Rãu vãzut de regimul comunist, Trandafir Sandru a fost îndepãrtat între anii 1956 - 1958 din toate funcţiile şi chiar din Cultul Penticostal. Cu sprijinul lui Pavel Bochian, a fost reprimit
în 1963, dar Departamentul Cultelor i-a retras autorizaţia de pastor în 1965. Intervenind credincioşii (între care renumitul reprezentant al mişcãrii de rezistenţã creştinã, Constantin Caraman), Sandru a revenit ca pastor, fiind permanent din 1967 în conducerea Cultului Penticostal. Înfruntând mari piedici, a reuşit sã deschidã cel mai important (pe atunci) lãcaş bisericesc penticostal din Bucureşti, pe str. Sebastian, nr. 43. Din vremea aceea dateazã şi o experienþã de vindecare divinã:


„În iarna anului 1973  am crezut cã mi-a venit sfârşitul. Boala se agrava zilnic, încât am ajuns sã fiu dus de mânã pe stradã de unul din copiii mei. Rugãciunile şi ungerea cu untdelemn n-au schimbat starea mea. În prima joi din februarie 1973, când trebuia sã se serbeze Cina Domnului în biserica noastrã, nici un pastor din Bucureşti nu a fost disponibil. În situaţia în care mã aflam, m-am urcat în autobuz sã merg la bisericã. De la staţie la bisericã m-a dus de mânã un membru din biserica noastrã. În timpul împãrţirii Cinei, abia mã puteam ţine pe picioare, fiind gata sã cad. Pânã la terminarea Sfintei Cine însã s-a petrecut minunea vindecãrii mele. N-a mai trebuit sã mã întorc acasã dus de mânã de cineva. Boala mea a fost diagnosticatã în final ca o insuficienţã circulatorie bazalã.
Dupã vindecare, un medic m-a întrebat ce medicamente am folosit, pentru cã boala aceasta este nevindecabilã.

          Când Trandafir Sandru a trecut la Domnul, în toamna anului 1998, a luat sfârşit generaţia marilor lucrãtori ai penticostalismului românesc timpuriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu